http://www.idokep.hu/keptar/users/nklucsik/i7qhc4oyyk3e0lm2.jpgÚjra itt volt december vége, és újra eljött az idő, hogy elinduljon az őrület, a Téli TüdőTisztító Túlélő Túra, röviden 5T.

Koránt sem gondoltuk volna még szenteste, hogy ekkora hóval kell majd küzdeni a  csapatoknak, és a szervezőknek a Karancs-hegységben. 27-én a szervező csapat össze is ült Salgóbányán, hogy a túra előtt megbeszéljék a másnapi teendőket, és egy kis évadzárót tartsanak a túra előtt, így december végén.

Másnap korán reggel indulás a bázisra, első dolgunk a hólapátolás volt, mert, nem hogy elolvadt volna, ahogy az időjárás előtte való napokban mutatta, de még aznap is friss hó szállt alá a bázis területére. Miután a parkolót és a járdát megszabadítottuk a több, mint 20cm-es hótömegtől, a rendezvény helyszínének kialakítása a saját igényeinkre. Közben már érkeztek is az első csapatok 10 óra tájban.

A hidegre való tekintettel az érkezőket friss meleg tea várta, amiből az élelmesebbek gyorsan termoszokba raktak, amivel könnyebb lesz elviselni a túra megpróbáltatásait.

11 óra következett az eligazítás, már kiosztásra kerültek a pólók és megtörténtek a regisztrációk, eligazítás után pedig a menetlevelek és a kiegészítő térképek kiosztása következett.

Déli 12 óra, a harangszóval együtt a verseny is elindult, mindenki egyszerre, a szintidő 12 óra. A csapatoknak 12-24 óráig kell teljesíteniük  a távot, ezalatt 5 őrzött potot kellett érinteniük, akiknek ez sikerült csak azok versenghettek az első helyekért, és közülük is a legrövidebb idő alatt teljesítő csapat lett az első.

Az idei túra győztesei az Elszánt Hegyikecskék lettek a 40 nevezett csapat közül.

Beszéljünk a címről kicsit, miért is ezt adtam a napi bejegyzésnek:

- A túra alatt a hömérséklet a -10 és -20°C körül volt.

- Vegyél fel egy extrém körülményekre tervezett héjkabátot a hozzá tartozó belső résszel, alá pedig egy höelvezetős aláöltözetet

- Tegyél a táskádba mindent, amit szükségesnek látsz: sör, forró tea, aláöltözet nadrág része, a pontőrködéshez szükséges felszerelések, fejlámpa, váltózokni

- Hagyj ki olyan dolgokat, amiket bármikor máskor fontosnak tartasz: kesztyű, váltópóló, plusz pulóver, gyufa, gyujtósnek való papír, nagy hőértékkel bíró apró gyújtós.

- Rajtad kívül álló okok: 25cm hó, csontig átfagyott faágak, tökéletesen tiszta égbolt.

Miután felvettél mindent és a táska is a hátadon van, találd meg a legrövidebb és legmeredekebb utat a Karancs kilátó felé, és kezdj el közepes iramban felfelé haladni, hogy még időben odaérj, a csapatok előtt, ne rád kelljen várniuk.

Fenn a csúcson tapasztald meg, hogy teljesen szétizzadt rajtad, amit felvettél. Meglepődötten vedd észre, hogy se kesztyű, se váltáspóló, se pedig pulóver nincs nálad.

Miután a többieknél van egy nem használt pulóver tedd ki száradni a saját ruhadarabjaid, és vedd át a kölcsön cuccot. 10perc múlva a pulóvered az ujjánál fogva megáll a kezedben. 10-20 sikertelen próbálkozás után add fel a tűzgyújtásba vetett hitedet, hogy majd a pattogó tűznél megmelegszel, míg a ruháid megszáradnak.

Ettől a perctől kezdve kezdj el más helyzetekben teljesen debilnek tűnő dolgokat művelni, amelyek által a belső hőmérsékleted nem esik fagypont alá, így lehet, hogy a közelgő csapatok nem értenek mit miért csinálsz, de legalább komfortosan érzed magad.

A 3 órás fagyoskodás után indulj vissza a pontról a kocsidhoz és indulj vissza a bázisra. Megmenekültél a fagyhaláltól.

Bármely pont kihagyása, vagy megmásítása befolyásolhatj a végeredményt.

 

Remélem a következő 5T-n téged is láthatunk majd a résztvevők között.

A bejegyzés trackback címe:

https://hikingfit.blog.hu/api/trackback/id/tr122547138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása