http://webshop.animare.hu/i/product/22/226/22622.jpgEgy újabb könyv került a kezembe nemrég, melyet egy sajnos mára már elhunyt orosz-kazah hegymászó, Anatolij Bukrejev, és vele társszerzésben G. Weston DeWalt írt meg, John Krakauer, Ég és jég című műve válaszaként.

Ez a könyv egy másik szemszögből írja le az 1996-os Mount Everest tragédiát, Bukrejev saját szemszögéből. Bukrejev és Krakauer mind a ketten hegyi vezetőként vettek részt a mászásban, de két külön expedícióban. John, Rob Hall, míg Anatolij, Scott Fisher csapatában vett részt. Mindkét csapat május 10-én mászták meg az Everestet, de sajnos a 33 mászóból csak 28-an élték túl a támadást.

John könyvében Anatolij felelőtlennek, és önzőnek lett beállítva, amit Bukrejev többször is levélváltásban kért Johntól, hogy változtassa meg írásának ezen szakaszait.

A Hegyi őrület, számomra egy nagyon könnyen olvashatü mű volt, mely teljesen magával ragadja az olvasót. Szinte a csapattal együtt hódíthatja meg a csúcsot, és élheti át a tragébiát az, aki végigolvassa a könyvet. Több kép és rajz színesíti és egyszerűsíti a könyv sorainak megértését.

http://www.extrem.hu/data/1/1288/5763.jpgBár magaslati körülmények között, mint a múltkori könyvből is érződött, nem minden információ olyan, mint amilyennek látszik, mégis elég pontos képet kapunk a tragédiáról, és ezáltal mindenki eldöntheti kinek hisz.

 

Anatolij Bukrejev azon az expedíción is oxigénpótlás nélkül teljesítette a távot, mint szinte mindig. Már nem először és akkor még nem is utoljéra járt az Everest tetején. Sajnos egy évre a tragédia után, az Annapurna I-en lavina temette maga alá, és örökre eltűnt.

http://www.mchalepacks.com/images/SCOTT%20Fisher%20with%20Spectra%20Sarc.jpgSzámomra nagyon érdekes volt a könyv, egy nagyszerű érintetlen, szép, ugyanakkor kegyetlen világot ír le, formál meg az olvasónak. Minden, akár egy napló pontról-pontra végighaladunk a mászás előkészületeinek gondjaitól, egészen a csúcstámadás napjáig, és az azt követő tragédiáig. Majd egy rövid leírás következik Anatolijtól egy másik expedícióról, amikor utoljára járja meg az Everestet.

 

 

 

 

 

 

 

             Scott Fisher

A bejegyzés trackback címe:

https://hikingfit.blog.hu/api/trackback/id/tr81759039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása